Historia

Coton de Tuléar härstammar från ön Madagaskar som ligger lite utanför Afrika i Indiska
oceanen. Det sägs att på 1500-talet fanns det små vita hundar ombord på skeppen. Hundarna underhöll både kvinnorna och männen. Hundarna var även duktiga på att jaga råttor ombord.

Det sägs att de vita hundarna hamnade på Madagaskar vid en stor kraftig storm. Skeppen gick på grund men hundarna lyckades ta sig in till land på ön Réunion.
På ön blev de vita hundarna vildhundar. De lärde sig överleva, föröka sig och överlista fiender med de andra vildhundarna på ön.

Troligtvis uppkom hundrasen Coton de tuléar när Malteser och Europeisk Bichon
parade sig med varandra. När folket som bodde på Madagaskar fick syn på Coton de tuléar, fångade de in dem. I "fångenskap" användes de till vall- jakt- och gårdshund.


Förr i tiden var cottar "Krokodiljägare". De användes för att locka till sig krokodilerna vid floder, så att boskapen säkert kunde gå över, eller hämta vatten i floden.
Cotonerna utförde då 360 graders hopp för att locka till sig krokodilerna och när boskapen sedan var i säkerhet kallade de in sida hundar igen.

Förr i tiden var Coton de tuléar gåvor till kungar och adelsmän. Hundrasen blev såklart kungens favorit, och under en lång tid så var de bara kungar och adelsmän som fick äga rasen.

År 1991 föddes den första kullen av Coton de Tuléar i Sverige. Samma år registrerades de första cotonerna i Svenska kennelklubben. Då var de 10 st.

Coton de tuléar fick sitt namn från halmstaden Tuléar (Tuléar ligger i Madagaskar).
Hundrasen har även fått sitt namn från den långa vita bomullsaktiga pälsen rasen har (Coton betyder bomull på franska). Kärt barn har många namn... Coton de tuléar kallas för cottar, cotte, cotoner, bomullshund m.m.Rasbeskrivning

Coton de tuléar "en stor hund i liten förpackning".
Cotonernas temperament är väldigt lekfullt, pigg, sprallig, glad, optimistisk m.m. Ingen cotte är den andra lik, finns så många personligheter.
Hundarna älskar att gå på bakbenen och hoppar lätt. Ibland skuttar de lite lätt med ena bakbenet, detta är såkallade Cotteskutt eller Cottehopp..
Hundrasen är också väldigt lättlärda, de lär sig gärna nya saker med mycket beröm. Cotonerna är utmärkta till agility då de är väldigt viga och smidiga. När man väl har lärt de vad de skall göra på agilitybanan tar de barnan med storm.

Coton de tuléar är väldigt tillgiven sin ägare. De är sällan rädda att bli våt om tassarna. De älskar att ta länga promenader, helst i skogen. De kan bli din bästa träningskompis, efter två timmars promenad så tar cotonen sin favoritleksak och vill
leka ännu mer. Eller så är de världens mysigaste och vill gärna ligga i ditt knä i soffan. De är väldigt anpassbara. 

Alla Coton de Tuléar som paras och används i avel inom SKKs regler är ögonlysta och partellaundersökta, detta för att hålla vår ras så frisk som möjligt. . Eftersom Coton de Tuléar är en så frisk ras, kan hundarna bli 16 år gammal, till och med äldre. Så man får en trogen vän i många underbara år.

Mankhöjden för tikar är: 23-25 cm, Vikt: 3.5-5 kg.
Mankhöjden för hanar är: 26-28cm, Vikt: 4-6 kg.